Pantalonul de dama

Pantalonul de dama

In lumea occidentala contemporanta, pantalonii au fost purtati si inca sunt din cele mai vechi timpuri. Acestia fiind printre cele mai comune articole de vestimentatie masculină. In cazul femeilor insa, pantalonii au reprezentat un obiect vestimentar dezirabil și au luptat decenii, dacă nu chiar secole, pentru a putea primii dreptul de a-i purta.

In timpul Revoluției din 1789, francezii purtau deja asa numiții „pantaloons”, termen care s-a pastrat pana în ziua de astazi. Extinderea spre Vest a statelor americane, la începutul secolului XIX, a antrenat apariția unei clase de muncitori care a inceput sa favorizeze pantalonii din denim. De atunci și pana astazi, jeansii sunt, probabil, cei mai cunoscuți pantaloni din lume.

Primele femei care au purtat pantaloni apartineau triburilor nordice. Mai tarziu, populațiile migratoare au introdus vechile culturi unui nou tip de vestimentație. Totuși, pentru secole întregi, purtatul pantalonilor era un subiect tabu în randul femeilor. In Anglia Victoriana, celebrele pit brow girls, lucrătoare în mina, erau privite cu condescendența pentru ca purtau salopeta. Pe la 1800 exista un decret în Paris care le interzicea femeilor să poarte pantaloni.

  • Elizabeth Smith Miller este cunoscuta drept prima femeie care a purtat pantaloni. Aceasta a luptat pentru dreptul la vot al femeilor din Statele Unite, dar este consacrata și datorita acțiunilor sale de ajutorare a sclavilor spre obținerea libertatii.
  • Charline Arthur a fost prima cantăreata din lume care a refuzat sa se supuna regulilor și a purtat pantaloni în timpul performanțelor sale de pe scena.
  • Susan Molinari, congresman din New York, a scandalizat opinia publica atunci cand a incalcat codul vestimentar al Casei Albe, purtand pantaloni în timpul unui discurs adresat Camerei Reprezentativilor.
  • George Sand a incalcat toate interdicțiile: a imbracat haine barbatesti, inclusiv cravata şi vesta, a calarit şi s-a razboit cu prejudecaţile barbatilor.
  • Sarah Bernhardt a fost prima femeie care a defilat în pantaloni prin Paris, pe la 1890, sfidand convențiile sociale.

Pantalonul de dama | dupa toate acestea au urmat:

  • In 1913, Paul Poiret a fost primul designer care a introdus în colectiile sale pantalonul pentru femei, asa numitul pantalon de harem.
  • Imediat dupa Primul Razboi Mondial, stilul androgin a cuprins întreaga Europa, iar pantalonii evazati adusi pe catwalk de Coco Chanel in 1920 au starnit o adevarata revolutie.
  • Prin anii `50 există un moment de reintoarcere la vechile valori și o dorința de a feminiza vestimentatia. Apar pantalonii trei sferturi, model impus mai ales de Audrey Hepburn.
  • Anii `60 dau din nou totul peste cap și Yves Saint Laurent propune în 1966 Le Smoking, cel mai celebru deux-pieces din istoria modei feminine.
  • Anii `70, odată cu ascensiunea feminismului, înseamnă și o bariera din ce în ce mai subtire între moda feminina și cea masculina. Este timpul miscarii hippie, a look-ului nonconformist si a atitudinii rebele.

De atunci, în lumea Occidentala, pantalonul a încetat sa mai fie apanajul bărbaților, însă interdictiile persista. In multe state orientale si africane femeile nu au dreptul sa poarte pantaloni. În Mali, o lege de acest gen a fost abrogată abia în 1994, iar în 2009, jurnalista Lubna al-Hussein, impreuna cu alte 13 femei, au fost arestate și pedepsite cu biciuirea pentru ca purtau pantaloni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.